Het alchemystisch laboratorium


zout, kwikzilver, alembick, steen der wijzen
Installatie:
"Het alchemystisch laboratorium".

  Van 28 april t/m 17 mei 2002 exposeerde ik samen met kinetisch kunstenaar Paul Walboom in Pulchri Studio, Den Haag.
  Een opstelling van gewone en hele bijzondere bezielde voorwerpen, attributen en gereedschappen. Zoals de alchemisten van weleer zich bezig hielden met goudmakerij, zo zijn ook deze kunstenaars bezig met hun werk. De expositie toont zowel het: "lood, de gereedschappen en retorten, als ook het goud". En dat de toen gebezigde processen van synthese, transformatie, versmelting, destillatie en fractionatie nu nog altijd door ons gebruikt worden.

  Alchemie in de hedendaagse kunst.
  Er zijn verschillende visies over de inspanningen van de alchemisten in de vroege middeleeuwen. Een groep gaat er vanuit dat ze bezig waren met het maken van goud uit onedele metalen, hierbij gebruik makend van een primitieve vorm van chemie, een soort wild experimenteren, wat nog geen gebruik maakte van de wetenschappelijke methode. Een andere groep geloofde dat dit doel een dekmantel was voor hun ware activiteit, een magische zoektocht naar loutering, verlossing of verheffing. In dit verband wordt ook vaak de symbolische Graal en de Steen der Wijzen genoemd.
  De loutering werd gezien als een queeste naar de eigen spirituele beleving, een die zich onderscheidde van de dogmatische geloofsdwang van het kerkgezag. Het doel was niet meer het veranderen van de materie, de stof, de chemische processen dienden als analogieën van een verandering in hun bewustzijn, maar een die wel tot stand moest komen door het uitvoeren van 'het grote werk'.
  De resultaten, waaronder een installatie met bijzondere voorwerpen en objecten zijn tot 17 mei 2001 te zien in de tuinzaal van Pulchri Studio

  Processen
  als 'de waarheid met Zuur uit het Zink bijten',
  'het breken van Licht met optische instrumenten,
  'het fragmenteren van de Tijd met een stroboscoop',
  'het wijzingen van de Betekenis der dingen'
  kunnen rustig alchemie worden genoemd.
  En er wordt ook gedroomd van de uitvoering van 'het grote werk'. Een synthese van uitingsvormen en technieken, een synthese die kunstdogmatische barrières slecht, tegenstellingen versmelt en zal leiden tot ……..
  Marian Zult: etsen, tekeningen, keramische en andere objecten.
  Paul Walboom: kinetiek, lichtmodulator en Dingen met een gewijzigde betekenis.
  De expositie "Het Alchemysties Laboratorium" in de tuinzaal toont "Zowel het Lood, de gereedschappen en retorten als ook het Goud".
Meer Alchemy

index